Életműdíjas kitüntetettjeink - 2021.

HKE szakmai kitüntetések – 2021.

  A Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesület a 2021.09.12-én Kecskeméten megtartott 3. Főtenyészszemle, Klubkiállítás és Klubnap hagyományteremtő rendezvényén szakmai díjakat adott át. Olyan szakembereket részesítettünk elismerésben, akik a kuvasz hungarikum kutyafajta hazai és nemzetközi minőségi megmaradásért sokat tettek több évtizedes munkásságuk alatt. A 2021. évben egy hazai és egy külföldön élő magyar szakember vehette át az elismerést, amely a arany fokozatú-tiszteletbeli mestertenyésztői oklevélből és speciális fajtabírói elismerésből állt. A kitüntettek személyét Egyesületünk tagsága levélszavazatokkal döntötte el a hazai díjazott esetében és a határon túli díjazott személyét ugyanakkor az Elnökség választotta ki a jelöltek közül. A Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesület ETSZ díjazottjai a 2021-es évben:


Agi Hejja

és

Kóczián Imre


Agi Hejja (USA)

  Agi Magyarországon született, szakmai pályája azonban az Egyesült Államokban indult el, ahol megalapította Starhaven (magyarul: Csillagmenedék) elnevezésű kennelét. A 70-es évek legelején kezdett a kuvasz kutyafajtával foglalkozni és 1972-ben lépett be az egyik amerikai tenyésztő egyesületbe, a Kuvasz Club of Amerika soraiba. Itt azóta tag, illetve évek óta elnökként vezeti is a szervezetet. Az American Kennel Club bírója lett ezzel párhuzamosan, amely jogosultságában mindkét fajtáját, a kuvaszt és a leonbergit is gyakran és szívesen bírálja. Az Egyesült Államokban vezeti több magyar kutyafajtára vonatkozóan is a bírói képzést a Kuvasz Club of America delegáltjaként. A képzésben különös hangsúlyt fektet a kuvasz és a komondor fajtákra. Az LCA Judges Education Committee vezetője, mely testület feladata a bíróképzés megszervezése, kivitelezése az USA-ban, Agi Hejja jelentős szerepet játszott az AKC által máig alkalmazott kuvasz-standard és a leonbergi-standard megírásában és bírói segédletek megalkotásában. 1998 óta tenyészti a leonbergit, amely fajtában a maga által tenyésztett, felkészített és bemutatott kutyákkal ért el AKC champion és Klubgyőztes címeket is. Ma társelnöke a Leonberger Club of America tenyésztőszervezetnek is minden egyéb tevékenysége mellett.

  „Amit én keresek a kuvaszban a megkapó megjelenés, a méltóságteljes viselkedés, a típus, a szép fej és a jó csontozat, de ugyanakkor azt is tudom, hogy mindezen tulajdonságok összefüggnek. Mint a legtöbb bíró, amely jól ismeri azt a fajtát, amelyet bírál, én is már akkor tudom melyik kutyák a legjobbak, amikor belépnek a ringbe. A kuvasz elsődleges és alapvető jellegzetessége a feje. Szépséget kell sugároznia, száraz és letisztult vonalakkal, kifejező szemekkel. A fülek mintegy keretbe kell foglalják a fejet és így keletkezik a letisztult tipikus kuvasz fej.„ (Linda Lloyd: Showsight Magazine, the interview) - nyilatkozta Agi egykor és ma ugyanezt az elvet láttuk megelevenedni a tenyészszemle és a kiállítási bírálataiban a Hunnia Kuvasz Egyesület meghívására 3. Tenyészszemle
és Klubkiállításunkon, Kecskeméten.
  Ugyanezt a fajta iránti teljes elkötelezettséget és igényességet, precizitást és éleslátást, amellyel akkurátusan értékelte a felvonultatott kuvaszokat. Gyakorlottan és határozottan bírált. A legbizalmatlanabb kutya érdeklődését és bizalmát is elnyerte néhány pillanat alatt. Bírálati stílusára a fentieken kívül mindenképpen jellemző, hogy a bírált kutya számára egy pozitív találkozási élményt nyújt át, szemben a másutt sokszor látható tárgyiasító bírálati modorral. A HKE jelenlévő tagjai, ahogyan minden résztvevő és nevező nagy elismeréssel volt a bírónő első hazai bírálata után. A jövőben Agit láthatjuk hazai ringben a HKE rendezvényein.Egyesületünk szűk, családi és szakmai körben díszoklevelet adott át Agi Héjja részére. Agi csendben hallgatta az ünnepélyes percekben elhangzott méltatást, amelyet a rá jellemző konzervatív eleganciával fogadott el.

Adományozott több évtizedes a kuvasz hungarikum fajta érdekében végzett magas minőségű tenyésztői munkájával, AKC bírói és oktatói tevékenységével maradandó értéket teremtett. Egyesületünk, kitüntetésével olyan szakembert érdemesít, aki külföldön élő magyarként kimagasló módon képviselte és képviseli a kuvaszt és a fajta érdekeit.

További sikereket és jó munkát kívánunk Aginak! Büszkék vagyunk rá és számítunk tanácsaira, meglátásaira a jövőben is.


Kóczián Imre (HUN)

  Hazai tenyésztő kolléga, a Gacsaj-Pesta kennel tulajdonosa. Mátészalkán született 1961-ben és mindmáig a „Fény városa” aktív polgára. A kuvaszhoz sok évtizedes, életre szóló szálak fűzik, amely kutyafajtának a tenyésztésbe az 1970-es évek végén fogott. Első kuvaszát iskola mellett, mellékes munkákat vállalva összespórolt megtakarításából vásárolta 1978-ban. Tenyészete Mátészalka szívében, a főutcán található. Munkásságát korábban ezüstkoszorús mestertenyésztői címmel ismerték el. Maradandó emlék a kuvaszosok számára Gacsaj-Pesta Rozi, Gacsaj-Pesta Rongyos és Hadúr, illetve sok más sokszorosan Világ- és Európa győztes ikonikus kuvasz, amelyek az ő tenyésztői munkásságából teremtek. Tenyésztői filozófiájában a fajta erőt és méltóságot sugárzó feje, impozáns kiállása, az arányos, egészséges testfelépítése és a mindenek felett való kívánatos típusának keresése és szigorú tenyésztése a jellemző. „Mindig a jót, jobbal!” és a „Csak sasoktól születnek sasok!” mondatai, intő szavai mindannyiunk fülében csengenek.

  „ A kimagasló küllemi adottságok és a jó, stabil idegrendszer, a családcentrikus, emberhez jól alkalmazkodó és élhető kuvasz az izzig-vérig kuvasz.” - vallja amikor arról kérdezzük, hogy mi az az etalon, amit mindig is keres a fajta egyedeiben. Kóczián Imre munkásságát értők és kedvelők tábora egyértelműen kirajzolható. Megnyilatkozásaival sokszor borzolja fel a szakmai beszélgetéseket. Radikális véleménye szokatlan lehet amikor találkozunk vele, de kétségtelen, hogy tanácsai és javaslatai a fajta érdekében évtizedes tapasztalatok talaján szerzett és finomított tudás bázisán, illetve pozitív tenni akarásban gyökereznek. Olyan kollégát ismertünk meg személyében, aki meghatározó láng a kuvaszozás egén. Olyan tenyésztő, aki elkötelezett a saját elvei és minőségi igénye mellett. Visszahúzódó személyiség, aki ritkán és kevesekkel osztja meg tapasztalatát és tudását. Gacsaj-Pesta kölyökkutyához jutni egyenesen kiemelt figyelem a részéről és egyben elköteleződést is jelent.
  Kóczián Imre más hungarikum kutyafajtában is volt aktív korábban. A magyar agár tenyésztésében is maradandó lenyomatot hagyott, amely fajtában általa tenyésztett egyedek szép sikereket hoztak számára kiállításokon. Több éve már, hogy a kuvaszok mellett a tacskót is tenyészti. Kenneléből kikerült tacskók több hazai és nemzetközi rangos szakmai díj tulajdonosaivá lettek, sok további kennel lapító kutyáivá váltak, illetve az általában vett szakmai munkát gazdagítják itthon és külföldön egyaránt.

Adományozott több évtizedes, a kuvasz hungarikum kutyafajta érdekében végzett kiemelkedő tenyésztői teljesítményért és a tenyésztésben meghatározó szakmai színvonal kialakításában való részvételért, a Gacsaj-Pesta kennel kuvaszai által képviselt egységes és magas minőség miatt részesült a kitüntetésben.

Imre további munkásságához sok sikert és energiát kívánunk! A HKE szakmai rendezvényein és ringjében bíróként segíti majd a kuvaszokat és a kuvaszosokat a jövőben.

HKE Elnöksége, 2021.09.21.