3. HKE Tenyészszemle, Klubkiállítás és Klubnap, Kecskeméten 2021.09.12

A bírálatokat az ETSZ pályázatunkban jóváhagyott szakmai személyeken (Dr. Krajcsovics László, Dr Szűcs Ágota és Hajnal Gyöngyi) kívül, Agi Hejja HKE Tanácsadó Testület bíró tagja, mindemellett 51 éves kuvasztenyésztői múlttal rendelkező kinológus, AKC bíró végezte el. A segédletet Kun Gábor - teljesítmény bíró, Fűri Ákos a HKE Ormándi-munkacsoport tagjai Ormándi Gáborral közösen végezték.
A HKE Elnöksége Agi Héjja részére öt évtizedes a kuvasz hungarikum kutyafajta érdekében végzett tenyésztői és határon túli bírói munkásságáért elismerésben részesítette, amely felhatalmazó okiratot a rendezvény kezdetén magam adtam át felolvasva a méltatást és köszöntve a kitüntetettet.
Ezek ismertetése után ars poetica-nak jelentettem be azt a gondolatot, hogy "Tudjuk már, hogy a fajta milyen nehézségekkel küzd. Ezért a cél nem az, hogy megtudjuk, hogy mit nem tudnak a kuvaszok. Sokkal inkább az, hogy megtudjuk, hogy mi az amit tudnak." Ezzel indítottuk el a tegnapi szakmai rendezvényt, amely esetében figyeltünk arra, hogy a pandémiás időszak miatt a kutyák nem tudtak elég szocializációs helyzetben edződni. Illetve arra, hogy kevés az idei lehetőség, amelyet a HKE tud biztosítani tagjainak. Nem kellett ezen a napon korengedményt tennünk egyik esetben sem.

Előzetesen a vártnál nagyobb számú nevezés érkezett. Összesen 45 nevezést adtak le. Így 9 tenyészszemle és 18 kiállítási bírálati papírt állítottunk ki. Alternatív képességfelmérési elemek teljesítéséről pedig 11 kutya részére készültek el oklevelek. Ezen a napon az alternatívok közül kettő volt elérhető: feromon teszt (fer) és öv munka francia bundával tesztelve-területőrzés (öv). Több kiemelkedő teljesítmény született ezekben, az alapvetően jónak mondható(!) mezőnyben: Fehér-Farkas Lavina Miska (öv), Gyöngyös- Szelek Atas (öv), Jámborházi-Kedves Kuruc (fer) kimagasló teljesítményt nyújtottak. A többiek is remekül helytálltak. (Alternatív képességvizsgálati elemek szabályzatunk a honlapunkon olvasható.)
A tenyészszemlén minden nevezett kutya kiérdemelte a tenyészthető minősítést, amely külön öröm.
A küllembírálatok esetében az elemzések hangosan, jól hallhatóan hangzottak el, többször magyarázó részekkel a közönség felé. Részletességük meghaladta jelentős mértékben még a tenyészszemlén megszokott elemzési szintet is. A tulajdonosok és a tenyésztők szakmai tanácsot is kaphattak a tervezendő párosításokhoz és a Bírónőnek egyéb kérdéseket is feltehettek. Többen éltek is ezzel a lehetőséggel.

A kiállítási részben minor puppy osztályban 1 kan, 1 szuka; 2 junior szuka, növendék és puppy nem volt, nyílt szukában 2 versenyző és nyílt kanban 6 versenyző, amíg veterán kanban is 1 nevező volt. Különleges osztályban 5 kutya nevezett.


Fajtagyőztes/BOB:

Gyöngyös-Szelek Atas

kan; 2019.06.10.
Gyöngyi Hajnal
s: Menyünk Gecse
d: Edelény-Kerti Szende


Indoklás: A győztes kutya a rendezvény alapgondolatát megtestesítő, arányos, jó anatómiai felépítésű, magas termetű, jó pigmentű, kiváló wesennel rendelkező 2 év 4. hónpos kan kutya, amely mind a bírálati elemekben, mind a képességvizsgálatokon összességében kiemelten példaértékű tulajdonságokat mutatott fel. Agi Hejja bírónő hangsúlyozta, hogy a kutya impozáns megjelenésű, szép kanos fejű, a vedlés ellenére is értékelhető jó szőrminőséggel rendelkezik. Kívánatosna mondta az erős derekat, a jó mar és megfelelően csapott far, illetve a kiváló farok, mellett a kimagaslóan harmonikus mozgást. Meggyőző volt számunkra a győztes alternatív képességvizsgálaton, francia bundával szembeni rettenthetetlensége, a fogás-eresztés nem tanult, de ösztönösen kívánatos módon kivitelezett tipikusan pásztorkutyás gyakorlata és az, hogy ezek után a kutya gyorsan megnyugodott és tökéletesen kezelhető tudott lenni emberek környezetében. Nem támadta a többi kutyát, jól szocializált, ugyanakkor kellően bizalmatlan, magabiztos viselkedést tanusított egész nap.

GRATULÁLUNK MINDEN NEVEZETT KUTYÁNAK AZ ELÉRT EREDMÉNYEIHEZ!

Fenti címek, tenyészszemle minősítések, bármely tenyésztési dokumentum, az Állam által felhatalmazott ETSZ-ek mindegyike által elfogadott hasonló címekkel, minősítésekkel és dokumentumokkal egyenértékű és annak is fogadandó el. Minden ETSZ jogosultságánál fogva egyenrangú a kínált tenyésztésszakmai szolgáltatásaiban. Egyenlőtlenség csak ETSZ és nem-ETSZ szervezet között állhat fent.

Mindenkinek köszönjük az érdeklődést, a nevezéseket! Sikeres napunk volt. A kutyákkal összesen 31 fő érkezett és lépett be a rendezvényre. Két új tenyésztői kennelnek adtunk működési engedélyt. 🙂 Köszöntjük őket!
Annak örültem, hogy olyanok is eljöttek, akik még nem tartanak kuvaszt, de érdeklődnek, illetve, akik most szeretnének tenyésztőként kuvasszal is foglalkozni a jövőben. Mindannyian tanulni jöttek. Ez fontos, mert ezek az alkalmak elsődlegesen azért vannak, hogy tanulhassunk egymástól.

A fotókat köszönjük Kohuth Nikinek!